Ponosni smo što je kamp Vransko jezero - Crkvine postao član ECOCAMPING grupe!

U svijetu u kojem je tempo života sve brži, a vremena sve manje, rijetki imaju tu sreću da dane provode u zelenilu netaknute prirode, uz spokojno ljuljuškanje jezera. U prirodi koja danas prečesto stradava pod teretom čovjekovog djelovanja, mi želimo drugačije: naš cilj je omogućiti i drugim ljudima da dožive miris i okus ovog mjesta, ali pazeći pritom da što manje interveniramo u ionako savršen prirodni poredak.

Vrijeme je da pokažemo da možemo drugačije i da budemo uzor mladim naraštajima. Vodeći se tom vizijom, postali smo dio ECOCAMPING obitelji i trudimo se opravdati  zadaću koja nam je članstvom u toj grupi dana. Stoga već radimo na projektu izgradnje reciklažnog otoka, kojim želimo recikliranje učiniti zanimljivim za djecu i odrasle. Također, zbog brojnih ptica koje ovdje obitavaju, a za koje je umjetna rasvjeta štetna, ugasili smo jedan dio svjetla u kampu. U kampu Vransko jezero – Crkvine podupiremo lokalne proizvođače hrane, vodu i papir trošimo pažljivo, u jednom dijelu kampa toplu vodu dobivamo preko solarnih panela, a naše goste potičemo na korištenje blagih oblika mobilnosti i fizičku aktivnost. Tako u ponudi imamo bicikle, kajake, brodove, sup i kutak za treniranje. Također, tik uz naš kamp, u sklopu Parka prirode Vransko jezero, nalazi se punionica za električne automobile. Još jedan cilj na kojem radimo je zamjenjivanje plastičnih proizvoda onima od prirodnih materijala i nadamo se da ćemo kroz par godina u tome u potpunosti uspjeti. Usto, obrađujemo vlastiti vrt u kojem uzgajamo povrće na ekološki način, a naš kamp dom je brojnim autohtonim, dalmatinskim biljnim vrstama. Tako imamo stabla pinije, bademe, smreku, draču, smokve, hrast medunac, oleander, lavandu, smilje, ružmarin i brojne druge vrste. Kod nas možete vidjeti i razno samoniklo bilje koje privlači mnogobrojne kukce, osiguravajući tako njihov opstanak. Budući da je naš kamp privlačan brojnim biljnim i životinjskim vrstama, nismo se iznenadili kad nam je u posjetu doskakutao divlji zec, a ovo ljeto uveselio nas je predivan pelikan.

Budući da je kamp Vransko jezero – Crkvine smješten u parku prirode, zakonski nam nije dozvoljeno graditi dodatne objekte, i dok bi mnogima taj zakon predstavljao problem, nas  raduje. Upravo po tome želimo se istaknuti među brojnim drugim mjestima koji su, nažalost, ne hineći za okoliš, već samo za profit, upali u zamku masovne gradnje, a već sad pokazuju se negativni rezultati takvog pristupa. Mi koračamo svojim putem: cilj nam nije kvantiteta, nego kvaliteta, ne razmišljamo samo za danas, već za dugoročno, a misao vodilja i poticaj nam je zahvalnost što imamo sreću da možemo boraviti na ovako posebnom komadiću našeg planeta.