Okruženje

PP Vransko jezero 0.1km

Park prirode Vransko jezero smjestio se odmah uz mjesto Pakoštane, u sjevernom dijelu Dalmacije i najveće je slatkovodno jezero u Hrvatskoj te važno stanište ptica močvarica. Park je odlična destinacija za ljubitelje prirode, aktivnog odmora, ptica i ribolova jer za svakog nudi ponešto. Jezero je važno ornitološko stanište brojnih vrsta močvarnih ptica, a ima i bogati riblji fond. Okružuju ga biciklističke, pješačke i planinarske staze pa je Vransko jezero odlično za aktivni izlet. Na brdu iznad središnjeg dijela jezera uređen je vidikovac odakle se pruža prekrasan pogled na jezero, obalu i okolne otoke, a osim info centra za posjetitelje na njemu se nalazi i konoba koja nudi ukusna dalmatinska jela. Osim prirodnih ljepota posjetitelji mogu uživati i u spomenicima kao što su Maškovića Han, najzapadniji primjer otomanske svjetovne arhitekture te u ostacima benediktinskog samostana iz 9. stoljeća.

Pakoštane 3.2km

Pakoštane su malo mjesto u Sjevernoj Dalmaciji koje se nalazi na jedinstvenom položaju, na tankoj kopnenoj prevlaci između Jadranskog mora i Vranskog jezera, između svijeta slatke i slane vode. Idealno je za opušteni obiteljski odmor. Izvorni mediteranski način života se očuvao u njegovim malim kamenim ulicama i kućama, a ljeti se u njima organiziraju brojne fešte i događanja gdje se može doživjeti pravi duh Pakoštana. Stanovništvo se tradicionalno bavilo ribarstvom i zemljoradnjom pa danas nije teško pronaći restoran ili konobu koji spremaju tradicionalna dalmatinska i lokalna jela od domaćih namirnica. Brojne plaže u mjestu koje obrubljuje borova šuma idealne su za sunčanje i uživanje u kristalno čistom Jadranskom moru.

Vrgada 3.2km

Vrgada je mali otok u pakoštanskom akvatoriju koji je u prošlosti služio kao točka za nadgledanje jadranskog pomorskog puta u pravcu Zadra. Na otoku se nalazi naselje, a on sam je prekriven gustom borovom šumom i ima pješčane i šljunčane plaže pa se profilirao kao destinacija za miran odmor (na otoku nema automobila) i nautički turizam budući da se uz Vrgadu nalazi još petnaest otočića. Vrgada je poznata i po svojoj mačjoj populaciji pa će ljubiteljima ovih čupavih stvorenja sigurno biti zanimljiva kao dobro odredište za izlet brodom.

Maškovića han 4.8km

Maškovića han nalazi se uz mjesto Vrana i Vransko jezero i svojom orijentalnom arhitekturom izdvaja se iz dalmatinske tradicije budući da je riječ o najzapadnijem primjeru turske profane arhitekture. Gradnju je 1644. započeo Jusuf Mašković, visoki dostojanstvenik na dvoru u Istanbulu i admiral turske flote, a koji je porijeklom bio iz Vrane. Mašković se nakon umirovljenja htio skrasiti u Hanu no nažalost nije ga dočekao budući da je stradao prije kraja izgradnje tako da je i sama građevina završena u skromnijem obliku nego je bilo planirano. Danas je Han najveći spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj i u sklopu njega nalaze se hotel i restoran te mali muzej i suvenirnica, a svako ljeto Han ugošćuje manifestaciju Dani Vitezova Vranskih.

Gradina 4.9km

U mjesto Vrana, na granici s Prkom prirode Vransko jezero smjestio se lokalitet Gradina. Riječ je o srednjovjekovnoj utvrdi sakralne, vojne i civilne namjene u sklopu koje se nalaze ostaci gotičke crkve sv. Katarine i glavne obrambene kule koja se spominje još u 11. stoljeću. U njoj su tijekom vremena boravili benediktinci, templari, vitezovi ivanovci, Mlečani te na kraju i Turci kojima je služio kao važna pogranična utvrda. Razrušen je u 17. stoljeću, a danas je uz već spomenute ostatke crkve očuvano još južno i istočno pročelje s jednim od ulaznih vrata. Nalazi se odmah uz poznati Maškovića Han.

Čelinka 5km

Čelinka je vidikovac koji se nalazi iznad mjesta Drage pored Pakoštana i Vranskog jezera i prava je lokacija za sve ljubitelje panoramskih pogleda budući da se s njega prema jugu pruža očaravajući pogled na mjesta Drage i Pakoštane te okolne otoke, a prema sjeveru na Vransko jezero i njegovu okolicu. U davnoj prošlosti je zbog svoje povišene i samim time sigurne lokacije bio nastanjen te se danas mogu vidjeti ostaci prapovijesne gradine.

Izvor vode Pećina 5.3km

Voda kojom se napajao antički Zadar dolazila je s 40 kilometara udaljenog Vranskog jezera, preciznije s izvora Pećina smještenog uz špilju, u sklopu kojeg se nalaze arheološki ostaci iz tog doba. Smatra se da su to ostaci rimskog „svetišta nimfi“. Izvor zna presušiti za vrijeme ljetnih sparina, no s prvim jesenskim kišama opet je aktivan. Do izvora vodi dobro markirana planinarska staza kojom se dalje dolazi do vidikovca pa se do Pećine može doći opuštenom šetnjom.

Fun Park Mirnovec 5.5km

Prvi hrvatski tematski zabavni park, Fun Park Mirnovec, smjestio se u sjevernoj Dalmaciji između mjesta Pakoštane i Biograd. Park je idealno odredište za obiteljske izlete budući da će u njemu jednako uživati i najmanji i najstariji članovi obitelji. Prostire na 45 tisuća četvornih metara i sastoji se od tri tematske cjeline: Divlji zapad, Gusarski grad i Svemir, svaka s različitim atrakcijama. U sklopu parka nalaze se suvenirnica i ugostiteljski objekti (kafići i restorani) pa se u parku može i objedovati.

Biograd 9km

Biograd je mali hrvatski grad bogate povijesti i kulturne tradicije, a smjestio se u Sjevernoj Dalmaciji nedaleko Zadra, na malom poluotoku (centar) i njegovoj okolici (noviji dio). Poznat je još od srednjovjekovnog razdoblja kada je bio grad u kojem su se krunili hrvatski kraljevi, a danas je važno odredište za odmor sa stogodišnjom tradicijom bavljenja turizmom. Osim brojnih zanimljivih spomenika i prekrasnih dugačkih plaža, Biograd se može pohvaliti i bogatom ponudom zabave i događaja budući da se u njemu održava više vrijednih i zanimljivih manifestacija od kojih je najpoznatiji Biograd Boat Show, najveći nautički sajam u Hrvatskoj. Sajam je međunarodnog karaktera i svake godine privlači sve više izlagača, nautičkih profesionalaca i entuzijasta te učvršćuje vodeću poziciju Biograda kao odredišta za nautički turizam.

NP Kornati 10km

Nacionalni park Krka smjestio se u šibenskom zaleđu i obuhvaća gotovo čitav tok istoimene rijeke koja vijuga kroz krški krajolik i svojom pitomom riječnom vegetacijom i vizurom čini kontrast u odnosu na kamene obronke i klisure koji je okružuju. Park je najpoznatiji po svojim brojnim slapovima, od kojih je najveći najposjećeniji Skradinski buk u čijem podnožju se ljeti može kupati. Na području Parka se osim prirodnih ljepota nalaze i brojni spomenici koje svakako treba posjetiti – franjevački samostan Visovac na istoimenom otoku, a malo uzvodnije manastir Krka i ostaci rimskog vojnog logora Burnum s vrlo dobro očuvanim amfiteatrom su oni najpoznatiji. Duž cijelog toka Krke se mogu vidjeti i ostaci obrambenih kamenih utvrda koje su u burnim prošlim vremenima služile na nadzor rijeke i okolnog područja.

PP Telašćica 10km

Park prirode Telašćica smjestio se na jugoistočnom kraju Dugog otoka u zadarskom arhipelagu, a obuhvaća istoimenu uvalu, njene otočiće, zatim slano jezero Mir i klifove s vanjske strane otoka. Uvala Telašćica jedan je od najvećih prirodnih zaljeva i luka na Jadranu pa je zbog toga iznimno popularna među nautičarima, a obuhvaća šest otočića i hridi te čak dvadeset i pet manjih uvala. Klifovi ili strmci s vanjske strane otoka uzdižu se impresivnih 200 metara, a poniru do 90 metara okomito u more. Na klifovima se gnijezde brojne ptice, uključujući i sive sokole. Slano jezero Mir ima ljekoviti mulj te je stanište endemične vrste jegulje. Uz jezero se nalazi i utočište magaraca koji slobodno šeću po Parku pa se s ovim simpatičnim stanovnicima može slikati i uživati u njihovom društvu.

Prosika 15km

Polje uz Vransko jezero dugo je u svom jugoistočnom dijelu bilo močvarno i nezdravo područje dok 1770. godine nije prokopan uski kanal koji ga je povezao s Jadranskim morem. Završenjem kanala smanjio se vodostaj jezera te se isušilo polje koje je pretvoreno u plodnu obradivu površinu. U 20. stoljeću kanal je naknadno proširivan i produbljivan, a na početku s jezerske strane uređen je prostor s lučicom za brodove. Kamena ribarska kućica iz 19. stoljeća renoviranja je i prenamijenjena u info centar za posjetitelje Parka prirode Vransko jezero.

Kamenjak 16km

Sa sjeverne strane Vranskog jezera, na vrhu brda koje se izdiže iznad srednjeg dijela jezera, nalazi se uređeni vidikovac i info centar Kamenjak odakle se pruža očaravajući pogled na cijelo jezero, obalu i okolne otoke. Na vidikovcu se nalaze dva spojena objekta, izgrađena u tradicionalnom dalmatinskom stilu, veliki plato s klupama i panoramskim teleskopom pa se može lijepo odmoriti i nesmetano uživati u pogledu. Postavljene su i table s brojnim informacijama pa posjetitelji mogu saznati mnoštvo informacija o vranskom kraju, a u info centru se mogu preuzeti karte i saznati bilo koje dodatne informacije. Na vidikovcu se nalaze i suvenirnica te konoba koja nudi domaće dalmatinske specijalitete.

Kličevica 19km

Nedaleko Benkovca nalazi se srednjovjekovna utvrda Kličevica, a smjestila se na povišenom terenu iznad istoimene rječice. Podigli su je hrvatski plemići Kurjakovići na tadašnjoj granici Hrvatske i Mletačke Dalmacije, a spada u obrambeni granični sustav koji se sastojao od mnogobrojnih utvrda i kaštela. Kula je građena s prekidima, no izravna opasnost od Turaka aktualizira njezinu funkciju pa je na kraju ipak završena. Turci su dolaskom na ovo područje osvojili i Kličevicu no nisu mijenjali njezin izgled tako da danas možemo vidjeti njeno originalno stanje. Osim same kule, sačuvali su se i ostaci fortifikacijskog zida.

Zadar 30km

Zadar je najveći grad Sjeverne Dalmacije i njeno upravno i gospodarsko središte. Prvotno se razvio na poluotoku – stari Rimljani osnovali su ga kao svoju koloniju za umirovljene vojnike – no i prije rimskog doba postojao je kao naselje s ilirskim stanovništvom. Tijekom stoljeća bio je kulturno i gospodarsko središte pa stoga ima mnoštvo vrijednih građevina koje pričaju priču njegovog razvoja od antike do danas. Osim vrijednih spomenika iz prošlosti, tu su i moderne instalacije Pozdrav suncu i jedinstvene Morske orgulje. Brojne ulice i trgovi puni su kafića i restorana u kojima se može dobro zabaviti, najesti i uživati u opuštenom mediteranskom načinu života, a gradski klubovi pružit će pravu zabavu onima koji se žele provesti i uživati u toplim ljetnim noćima i dobroj glazbi. Zadar je također odlično mjesto za shopping jer ima i velike trgovačke centre s poznatim svjetskim brendovima i male trgovine u kojima se mogu kupiti originalni hrvatski proizvodi i suveniri.

Šibenik 42km

Šibenik se smjestio između gradova Zadra i Splita, na granici između srednjeg i sjevernog dijela Dalmacije. Ovaj grad osnovali su Hrvati ranom srednjem vijeku i vrlo brzo se razvio u važno regionalno središte. Poznat po gradskim tvrđavama i prekrasnoj gotičko-renesansnoj katedrali sv. Jakova (djelo slavnog Jurja Dalmatinca), Šibenik očarava svoje posjetitelje kamenim uličicama i trgovima te skladnom tradicionalnom arhitekturom svog centra. Tijekom renesansnog razdoblja, grad je iznjedrio brojne humaniste i umjetnike što je rezultiralo bogatim umjetničkim nasljeđem. Osim svojom skladnom vizurom, Šibenik se ističe i ponudom zabave i kulturnih događanja – u njemu se svake godine održava Međunarodni dječji festival, kao i koncerti brojnih domaćih i svjetskih glazbenih zvijezda.

NP Krka 51km

Nacionalni park Krka smjestio se u šibenskom zaleđu i obuhvaća gotovo čitav tok istoimene rijeke koja vijuga kroz krški krajolik i svojom pitomom riječnom vegetacijom i vizurom čini kontrast u odnosu na kamene obronke i klisure koji je okružuju. Park je najpoznatiji po svojim brojnim slapovima, od kojih je najveći najposjećeniji Skradinski buk u čijem podnožju se ljeti može kupati. Na području Parka se osim prirodnih ljepota nalaze i brojni spomenici koje svakako treba posjetiti – franjevački samostan Visovac na istoimenom otoku, a malo uzvodnije manastir Krka i ostaci rimskog vojnog logora Burnum s vrlo dobro očuvanim amfiteatrom su oni najpoznatiji. Duž cijelog toka Krke se mogu vidjeti i ostaci obrambenih kamenih utvrda koje su u burnim prošlim vremenima služile na nadzor rijeke i okolnog područja.

NP Plitvička jezera 151km

Plitvička jezera najstariji su nacionalni park u Hrvatskoj, svjetski poznate po svojoj ljepoti. Nalaze se u gorskoj regiji Hrvatske, Lici, poznatoj po predivnim krajolicima i netaknutoj prirodi. Šesnaest smaragdnozelenih i plavih jezera kaskadno se nižu jedna za drugim između šumovitih planinskih obronaka, a međusobno su povezana brojnim slapovima. Vodu dobivaju od lokalnih rječica i potoka, a nastala su formiranjem sedre koja čini prirodnu barijeru između jezera. U sklopu Parka nalazi se i najviši vodopad u Hrvatskoj, 78 metara visok Veliki slap. Osim brojnih šumskih životinja, Plitvička jezera se mogu podičiti i raznovrsnom vegetacijom u kojoj se ističu orhideje s preko 50 vrsta što rastu na području parka. Još jedna atrakcija su i brojne špilje od kojih su dvije, Golubnjača i Šupljara, otvorene za posjetitelje.