U kampu Vransko jezero želimo doprinijeti očuvanju staništa i divljih životinjskih i biljnih vrsta.

Kamp Vransko jezero smješten je u srcu Dalmacije, na jadranskoj obali, nedaleko Parka prirode Vransko jezero i Ornitološkog rezervata. Stanište je velikog broja zaštićenih ptica i drugih životinja. U kampu Vransko jezero želimo doprinijeti očuvanju staništa i divljih životinjskih i biljnih vrsta. Park prirode Vransko jezero jedna je od posljednjih močvara na području istočnog Mediterana od neprocjenjive važnosti za očuvanje biološke raznolikosti. Park je 2013. godine uvršten na Ramsarski popis močvarnih staništa od međunarodne važnosti. Ornitološki rezervat, proglašen još 1983. godine, jedno je od najvrjednijih ornitoloških područja u Hrvatskoj.


Brinemo o prirodi

Zbog neprocjenjive vrijednosti Parka prirode Vransko jezero, osobitu pažnju posvećujemo ekološki odgovornom poslovanju našeg kampa. Smanjili smo svjetlosno onečišćenje koje posebno smeta pticama, isto tako potičemo naše goste da oprezno postupaju s otpadom i da ne uznemiravaju ptice. Ako ste u potrazi za idealnim obiteljskim odmorom i želite uživati u bogatstvu i raznolikosti ptičjih vrsta, onda je kampiranje u našem kampu pravi izbor za vas. Nakon mirno prospavane noći, ovdje  će vas ujutro buditi zvukovi prirode, pjev ptica i šapat trske i šaša koji dopire iz neposredne blizine kampa.


Vransko jezero - najveće jezero u Hrvatskoj

Vransko jezero najveće je jezero u Hrvatskoj, a prostire se na površini od 30,2 km2. Naš kamp je smješten u sjeverozapadnom dijelu Parka. Zanimljivo je da se Vransko jezero nalazi 4 metra ispod razine mora. Budući da morska voda ulazi u jezero kroz brojne podzemne propuste i kanal Prosika s južne strane, u njemu se miješaju slatka i slana voda. Jezero predstavlja idealno stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta koje vole takvu mješavinu vode. Zbog stalne cirkulacije, voda u jezeru je čista i idealna za kupanje. Unutar kampa nalazi se prekrasna plaža u kojoj ćete zasigurno uživati. Ako se umorite od kupanja, sunčanja i zabave na jezeru, možete prošetati poučnim stazama Parka prirode Vransko jezero.


Dom tisućama ptica

Budući da se nalazimo u neposrednoj blizini Parka prirode, savjetujemo vam da ga posjetite i doživite ovu netaknutu prirodu. Unutar Parka prirode Vransko jezero isprepliće se nekoliko kilometara poučnih staza kojima možete prošetati i uživati u prekrasnoj prirodi i raznolikosti ptičjih vrsta. Ulaz u Park prirode i Ornitološki rezervat udaljen je svega nekoliko metara od našeg kampa. Ornitološki rezervat dom je 102 vrste ptica, a ponekad se ovdje može vidjeti i do 100.000 ptica koje uživaju u blagoj klimi i obilju hrane na području jezera. Prošećite kroz guste nasade trske, staništa i gnjezdišta velikog broja ptica. Zbog plitke vode i gustoće nasada trske, hodanjem je gotovo nemoguće prijeći ovo područje. Srećom, zahvaljujući širokim stazama, možete prošetati i doživjeti ovu skoro netaknutu prirodu.


Krenite na putovanje u prošlost

Osim bogate flore, Park prirode Vransko jezero poznato je i po svojoj bogatoj prošlosti. Naime, zahvaljujući plodnom tlu i blizini vode, ovaj dio Dalmacije oduvijek je privlačio nove doseljenike. Brojni arheološki ostaci svjedoče o dinamičnom životu ovog dijela Dalmacije. Ovdje su pronađeni ostaci nekoliko rimskih poljoprivrednih imanja. Tu su i ostaci nekadašnjeg rimskog akvadukta, jednog od najdužih u Dalmaciji. Akvadukt je bio dugačak 42 kilometra, a koristio se za dovođenje vode iz Vranskog jezera do središta grada Zadra. Plodna tlo privlačilo je ljude iz svih dijelova svijeta. Vransko jezero bilo je i poprište brojnih ratova i kulturnih promjena - Rimljani, Slaveni, Mlečani, Turci, Francuzi, Austrijanci - svaki od ovih naroda ovdje je ostavio svoj trag.

   

Jedan od tih tragova svakako je Maškovića Han. Ova najzapadnija građevina islamske kulture na tlu nekadašnjeg Osmanskog Carstva nalazi se u samoj blizini našeg kampa, nedaleko sela Vrana. U našem kampu također možete iznajmiti bicikle i uputiti se na ugodnu vožnju do sela Vrana, na razgledavanje Maškovića Hana i negdašnje utvrde Vrana, poznatije pod imenom Gradina. Ovu srednjovjekovnu utvrdu od strateške važnosti nekoć su pokušavali zauzeti benediktinci, templari, vitezovi Ivanovci, Mlečani i, na kraju, Turci. Vransku Gradinu nekoć su posjećivali brojni hrvatski kraljevi, a u njoj je bila smještena i dobro čuvana riznica s insignijama hrvatskih kraljeva i dvije zlatne krune.


Poučne staze

Tijekom boravka u našem kampu, osim uživanja na plaži i u raznolikim sadržajima, ne zaboravite šetnje brojnim poučnim stazama oko jezera. Poučna staza "Ptice Vranskog jezera" u Vransko jezero udaljena je samo nekoliko minuta hoda od kampa. Ova poučna drvena staza vodit će vas kroz visoke nasade trske u kojima se skrivaju gnjezdišta mnogih ptica. Na stazi je postavljeno nekoliko vidikovaca na kojima se možete zaustaviti i uživati u pogledu, kao i brojne edukativne ploče na kojima ćete pronaći mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnom svijetu Vranskog jezera.

Od sela Vrana vodi zanimljiva poučna staza "Ptice grabljivice" koja se dijelom proteže uzduž biciklističke staze. Unajmite bicikl u našem kampu i krenite na malo putovanje u povijest.


Pogled s vidikovca Kamenjak koji oduzima dah

   

Jedna od najljepših između brojnih poučnih staza Vranskog jezera svakako je poučna staza koja vodi do vidikovca Kamenjak. Cesta koja vodi iz našeg kampa je malo duža, tako da će vam trebati automobil. Staza započinje na vidikovcu Kamenjak s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero, obalu i otoke u daljini. Prošećite kamenim stazama i saznajte više o nastanku jezera, povijesti i kulturi ovog područja.

Vidikovac Kamenjak polazišna je točka poučne botaničke staze koja vodi kroz kanjon Mernjače do pristaništa Bašinka te kroz kanjon Orlja natrag do Kamenjaka. Šetnja ovom stazom kroz divlju mediteransku prirodu omogućit će vam uživanje u mirisima divlje kadulje i ljekovitog smilja.

Na južnoj strani jezera, nedaleko od kanala Prosika, nalaze se dvije poučne staze na kojima ćete se upoznati s ribljim vrstama koje obitavaju u Vranskom jezeru i kanalu Prosika. Saznajte koje ribe žive u Vranskom jezeru i koje ulaze u jezero kroz kanale. Poučna staza Modrave - kanal Prosika odvest će vas na putovanje u prošlost, tijekom kojeg ćete saznati kako i zašto je ovaj kanal iskopan.

Odmor u našem kampu pružit će vam nezaboravne trenutke u kojima će uživati svi članovi obitelji. Za vas smo pripremili brojne prostrane parcele kako bismo vam osigurali privatnost. Ako volite luksuz, odaberite jednu od mobilnih kućica koja će vam pružiti udobnost kao da ste u apartmanu, ali sa svim prednostima koje pruža kampiranje. U naš kamp su dobrodošli svi članovi obitelji, stoga smo osigurali brojne i raznolike sadržaje za zabavu djece. Prilikom rezervacije, ne morate brinuti o tome gdje ćete zbrinuti svog psa za vrijeme vašeg odmora jer su i oni dobrodošli u naš kamp.